Ohradný múr cintorína Frauenberg v B. Štiavnici začali rekonštruovať

07.07.2016 Banská Štiavnica

Banská Štiavnica 7. júla (TASR) - Ohradný múr cintorína Frauenberg v Banskej Štiavnici začalo mesto pred pár dňami opravovať. Niekoľkostoročný múr je v súčasnosti v značne poškodenom stave, v prvej etape by mala byť opravená jeho čelná časť.

Primátorka Nadežda Babiaková uviedla, že na rekonštrukciu múra sa mestu podarilo získať dotáciu vo výške 26.000 eur z ministerstva kultúry. Na opravu prispelo mesto aj z vlastného rozpočtu. "Aktuálne sa robí prvá časť, a to od brány do Frauenbergu smerom k Piargskej bráne. Opraví sa múr, dostane to nový šindeľ. Som veľmi rada, lebo to bolo vo veľmi zlom stave a zlepší to aj vstup," priblížila Babiaková.

S prácami začali hneď po ukončení rekonštrukcie Ulice A. Sládkoviča a hotové by mali byť do konca júla. Mesto chce v budúcnosti podľa primátorky v oprave múra pokračovať a z ministerstva žiadať prostriedky aj na opravu jeho zadnej časti.

Banskoštiavnickej samospráve sa ešte v máji minulého roka podarilo dosiahnuť zápis ohradného múru a vstupnej brány cintorína Frauenberg do Registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok SR. Ohradný múr bol postavený ešte v 50. rokoch 16. storočia. Zachované sú na ňom staršie historické omietkové a náterové vrstvy. Tvorí kompaktnú objemovú skladbu národnej kultúrnej pamiatky spolu s rímskokatolíckym Kostolom Panny Márie Snežnej a vstupnou bránou, ktorá sprístupňuje a zabezpečuje prevádzku doposiaľ funkčného cintorína, tzv. Frauenberg. Ohradný múr ohraničuje plochu cintorína zo západnej, severnej a východnej strany.
 

Vyberte región